lån

Hva betyr forbrukslån uten sikkerhet?

Hva betyr forbrukslån uten sikkerhet?

editorial

Når man begynner å dykke inn i verdenen av forbrukslån og lån på nettet, dukker begrepet lån uten sikkerhet forholdsvis raskt opp. Men hva betyr dette egentlig, og hva innebærer egentlig lån uten sikkerhet? Det skal vi se litt nærmere på nå.

Uten sikkerhet for hvem? 

lån

Det at noe heter ‘uten sikkerhet’ er noe som mange opplever som litt urovekkende, for hvem er det som ikke får sikkerhet? Det er faktisk ikke sånn at det nødvendigvis er mer utrygt å låne uten sikkerhet, for det er ikke den som låner som ikke får sikkerhet, det er faktisk banken eller lånestedet. Når man låner penger på nettet, er det som regel snakk om lån uten sikkerhet, og det er helt omvendt i forhold til fysiske banker, der man ofte skal stille sikkerhet for lånet. Det kan for eksempel være i form av eiendom eller andre gjenstander av høy verdi, som kan gi sikkerhet for den summen man ønsker å låne. Det er altså du som slipper å stille sikkerhet, og banken som får en økt risiko ved å låne. For å kompensere for denne, er det som regel sånn at bankene og lånestdene online har litt høyere renter og gebyrer. Men det er ikke usikkert fordi det heter lån uten sikkerhet. 

Samle flere lån i et lån 

En av de lånetypen uten sikkerhet som er blitt veldig utbredt, er det man kaller refinansiering. Det vil si at hvis man har flere smålån og kanskje kredittkortgjeld, så kan man velge å samle flere lån i et større lån. Det vil si at man bare får èn utgift å forholde seg til, i stedet for å skulle forhandle og håndtere mange forskjellige lånesteder. Da kan man fort miste overblikket og kontrollen. Med refinansiering er det som regel sånn at banken eller lånestedet innfrir gjelden for deg, og gir et tilbud om et nytt, stort lån.